De financiële sector bevindt zich in een situatie van extreme schaarste en stagnatie op de arbeidsmarkt. Werknemers die niet los te wrikken zijn bij hun baan (geef ze eens ongelijk), hoge werkdruk en een opdroging van nieuw talent. Op dit moment staan zo’n 12.000 vacatures open in de sector, een evenaring van het hoogtepunt vóór de crisis. Eén ding wil ik benadrukken: in deze tijd heeft de werknemer het voor het kiezen.
Minder bereidheid om van baan te wisselen
Zekerheid is het sleutelwoord in een onzekere tijd, of het nu gaat om de verkrijgbaarheid van WC-papier of de garantie van een baan. Voor veel werknemers was en is de reactie op de crisis dan ook nog steeds ‘blijf zitten waar je zit’. In een onzekere arbeidsmarkt kiest de overgrote meerderheid van financieel professionals ervoor om in hun veilige vaste contract te blijven, in plaats van de ongewisse toekomst van een jaarcontract. Loyaliteit en empathie voor hun huidige werkgever komen hier ook bij kijken. Daarnaast zijn maar weinig financieel professionals door de crisis op straat gezet omdat projecten over het algemeen gewoon doorlopen. Werkgevers die professionals willen aantrekken zullen dus extra hun best moeten doen om een overstap aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld door direct een vast contract te bieden, met meer studietijd en -budget en andere gunstige arbeidsvoorwaarden.
Ongekende schaarste
In het eerste kwartaal van 2021 was de vraag naar financieel professionals vrijwel geheel hersteld tot het niveau van voor de crisis. In het vierde kwartaal van dit jaar staan er al bijna 25% meer vacatures open. Een belangrijke factor is het achterblijvende aanbod. Gemiddeld staat 40% van de financiële vacatures langer dan zestig dagen open. Dit komt niet alleen door de lage bereidheid om over te stappen, maar ook door de penibele situatie onder studenten. Veel studenten liepen tijdens de lockdowns studievertraging op of besluiten een jaar door te studeren, waardoor zij pas later de arbeidsmarkt betreden. Tot slot valt te speculeren dat pensioengerechtigde werknemers door de crisis een punt achter hun carrière zetten, een fenomeen dat we ook in andere werkvelden zien.
De toenemende schaarste leidde dit jaar tot steeds aantrekkelijkere salarissen en tarieven voor de voorbeeldige financieel professional, die het voor het kiezen heeft. We zien daarnaast werkgevers die niet de hoofdprijs kunnen betalen het gesprek aangaan met op het eerste oog minder gekwalificeerde kandidaten. Top-to-bottom een ideale situatie voor werknemers dus.
Gouden jaar voor wie stappen durfde te maken
Voor financieel specialisten die goed op de schaarste in de markt in kan en dúrfden te spelen, was 2021 een gouden jaar. Het eerste kwartaal van 2022 lijkt bovendien nog weinig verandering te beloven. Ook ‘ondergekwalificeerde’ werknemers konden dit jaar hun kans pakken om hogerop te komen als ze investeren in hun eigen ontwikkeling. Dit zien wij ook als de belangrijkste structurele oplossing voor de schaarste. Als jij of een bekende van je geïnteresseerd is in een dergelijk traject en een stap vooruit in je carrière, schroom niet om contact op te nemen!
Dit artikel was origineel geplaatst op De Vacature Makelaar.